MOSSUTSTÄLLNINGAR


OM OSS
SENASTE
NYHETSBREV


E-POST
FACEBOOK
INSTAGRAM
YOUTUBE


KONST
2023︎︎︎
Elementa på turné
Elementa
2019—22︎︎︎
Fullmånscabaret 
Konstnärliga avsmyckninga av Norra Djurgårdsstaden
︎Akt V: Eter
︎Akt IV: Luft
︎Akt III: Vatten
︎Akt II: Eld
︎Stockholmstidningen
︎Akt I: Jord
2014—18︎︎︎
Studio Mossutställningar
2017︎︎︎
Mother's Tongue
Mossans Marknad
2014︎︎︎
Inauguration / Closing
2013︎︎︎
Barnboken Tråkig Ö
Restaurang Allemansrätten
2011—13︎︎︎
Samhällsverkstan
2012︎︎︎
Going Public - Telling It As It Is
2011—12︎︎︎
Som Man Breddar Får Man Ligga
2010—12︎︎︎
ENPAP Initiative
2011︎︎︎
Momus
Stockholm Future Imperfect
Cooking Catastrophes
2010︎︎︎
Matti Kallioinen
2009︎︎︎
Our Radical Parents
Gelitin On Boring Island
The Dinner Club
2008︎︎︎
Kultivator
2007︎︎︎
Leif Erich Christensen
2006—07︎︎︎
Mobil Möbel
2006︎︎︎
Sophie Calle besöker Bill, Ulla, Knut
Dot Dot Dot Dot


Mossutställningar
c/o Grafikskolan
Stensätravägen 9
127 39 Skärholmen
+46(0)704 832 453


KONST︎︎︎


Barnboken Tråkig Ö av Gelitin

25 april 2013

boken: pdf︎︎︎

Gelitin on Boring Island producerades av Mossutställningar 2009 med stöd från Stiftelsen framtidens kultur och Värmdö Kommun.


Författarna till boken Tråkig Ö ville utsätta sig för den ultimata ledan genom att leva på en kal kobbe i Stockholms skärgård som inte fick vara större än en jättes stjärt. Dessutom är barnboken en konstbok om ett verk som beställdes av Mossutställningar. Vi hjälper konstnärer att producera deras drömprojekt utifrån deras vision och befriat från platskrav, budget och tidsram.

För Gelitins räkning hittade Mossuställningar ön Rödko och vaskade fram medel för att finansiera konstprojektet som i juli 2009 förvillade hundratusentals seglare utanför Stavsnäs. Konstnärsgruppen som är attraktiva på den internationella konstmarknaden ville för en gångs skull göra ett projekt utan publik och marknad. Gelitin beskriver den lilla ön som en rondell för båttrafiken i Stockholms skärgård, som är högtrafikerad i juli månad. Tristessen illustreras av akvareller gjorda på ön av Florian, som skrev boken som ett brev till sina barn som var kvar i Österrike. Längst bak i boken finns ett fotografiskt självporträtt av konstgruppen i sina reskläder som består av fyra bröllopsklänningar. Boken handlar om månaden som passerar och de händelselösa händelserna däri. Här finns berättelsen om när fågelungen dog, när skorstenen brann upp och Wolfgang fick en yxa i handen. Tillsammans klurar de också på hur lång tid det är kvar på ön genom en matematisk övning då de saknar både klocka och mobiltelefon.

I tider då barn ibland stimuleras i dagarna sju finns det forskning som tror att sysslolöshet är väldigt viktigt för barn. Så här skriver Christian Schachinger i Der Standard:

”Till de mest smärtsamma erfarenheterna i ett barns liv hör att livet kan vara ganska så tråkigt. Dagen börjar och vill inte ta slut. Och en timme efter klockan nio på morgonen har det bara gått 60 minuter. Fram till kvällen kan det ta en evig tid utan tv och Nintendo. Pedagogerna talar om en viktig erfarenhet. Bara ur det tråkiga spirar kreativiteten. …

[Gelitin] tittade på fartygen som gled förbi i fjärran. De byggde en stuga, fångade fisk – eller försökte åtminstone. Gelitin fick nyttiga erfarenheter av vädret. De byggde en båt – eller försökte åtminstone, tills någon blödde. Och de lärde sig att en bajskorv ofta kommer tillbaka, till och med om man släpper den i havet. Plötsligt var den ”tråkiga ön” inte alls tråkig längre. Av detta har det blivit en fin bok. Den är rolig att läsa.”

Christian Schachinger, DER STANDARD, 2012-12-22/23), Översättning av Lena Klangfeldt

Boken ges ut av Verlag der Buchhandlung Walther König och kom på engelska och tyska 2012. Nu lanseras den på svenska. Mossutställningar står för distributionen i Sverige.