En jord, en dal format av ett vatten, fyra konstnärer.
Una Hallgrímsdóttir, Malin Lobell, Karin Saler, Sara Söderberg
17 – 18 Augusti 2024 kl. 12.00 – 18.00
Mossdalen – premiärutställning i Mossutställningars nya kulturcentrum i Tomasbo, Västmanland!
Jord har varit berg och ska åter bli berg. Våra geologiska kretslopp är sällan något vi får syn på i våra korta liv.
På en gömd kulturhistorisk gård i en väglös dal samlas fyra konstnärer som förhåller sig till jord som material och livsform genom vilket de kommer i kontakt med andra tidsrymder än våra egna. Konstnärerna skapar på plats i Skomakardalen cykliska system i samspel med jorden där de beaktar hur vi kultiverar jordarna … och i förlängningen bergen vi lämnar efter oss.
Malin Lobell studerar de uråldriga organismernas hälsa i dalen. Vi får möta några av de underjordiska. Vi skalar ner för att försöka förstå och hitta sammanhang i omställningstider. Vilka bor i jordarna under våra fötter? I mossmarker, skogsjordar, odlingsjordar- hur överlever de? Vad har de för strategier, överlevarna från epoker i planeten Jordens historia. Kan vi lära något från dem?
Karin Saler modellerar lerhus med befintliga material för att husera människor och växter.
Una granskar Skomakardalens lerjords förmåga att bevara och förvara mat och liv i samband med platsens miljö.
Sara Söderberg tänker på fåglar, Bergsstaten, insekter, blommor, kretslopp och topografi. Skulle vi göra som vi gjorde om vi fick göra om allt?
Vi gräver i fossilåkerns olika lager och letar inspiration för en ny epok där vi kanske hittar former för ett fossilfritt leverne. Tillsammans svarar konstnärerna på vad ett kollektivt ”jordbruk” i dess breda bemärkelse kan vara. Utställningsprogrammet presenteras för allmänheten i Skomakardalen den 17-18 augusti.
Mjuka Berg Hårda Jordar är en fortsättning av ett flerårigt program om hållbar utveckling som Mossutställningar tillägnat elementen ur vilka vi är komna: jord, luft, vatten, eld och eter. Med denna platsspecifika utställning bjuder vi in både konstnärer vi arbetat med under dessa år (2018 – 2023) och nya för att fördjupa samarbeten och utveckla en gemensam plats som forum för att utforska former för konst i en fossilfri epok.
PROGRAM LÖRDAG 17/8/24 OCH SÖNDAG 18/8/24
Sara Söderbergs verk i Skomakarstugan:
Bula (2024), slumped glass, aluminium frame
30,5 x 31 x 5 cm
Snö, snö, snö, (2024)
Sandcast aluminium
10 x 9 x 9 cm
Smärta, möda, vila och behag
Glazed stoneware, aluminium frame, inhereted collection of iron slag collected in Bergslagen,
41 x 28 x 8 cm
Una Hallgrímsdóttir har performance i ladan under öppettiderna
12.00 Ekosystemtjänstgörarnas klubbstuga.
Under en introduktion till Mossdalen håller Malin Lobell och Stella d'Ailly en dugnad för livet i dalen
13.00 & 16.00 Med Karin Saler dansar vi fram hus i lera
14.00 & 17.00 Ligga i Dvalsäck och gå på Björndjurssafari med Malin Lobell
( 7 personer/tillfälle) Boka din plats innan 16 augusti
stella@mossutstallningar.com
LÖRDAGSSPECIAL15.00 Visning av Hedströmmen Natur & Kultur på Oxbron
Mjuka Berg Hårda Jordar görs med stöd av Region Västmanland
MEDVERKANDE KONSTNÄRER, ODLARE, DESIGNERS, KOCKAR OCH ARKITEKTER:
Una Hallgrímsdóttir
Designer och kock
Una granskar Skomakardalens lerjords förmåga att bevara och förvara mat och liv i samband med platsens miljö…
Una Hallgrímsdóttir är kock och designer. Hon arbetar med matlagning som designpraktik och utforskar mat och ätande med ett kreativt och kritiskt förhållningssätt.
Una har en kandidatexamen från Linnéuniversitetets Design+Change-program. Under sina studier i Växjö var hon med och grundade The Feminist Farmers, ett kollektivt projekt som utforskar motståndskraftiga och regenerativa jordbruksmetoder i det lokala matsystemet.
Hon jobbar främst med konceptuella måltider och workshops som skapar utrymme för att ifrågasätta och omforma ohållbara beteenden kring mat. Nu driver Una kreativa matstudion Cornershop i Hammarbyhöjden i Stockholm.
https://unahallgrimsdottir.com/
Malin Lobell
Konstnär och odlare
Malin Lobell kombinerar sina färdigheter som konstnär och trädgårdsmästare och har arbetat med växt-människorelationer i över femton år. Hon har startat och underlättat gemenskapsodlingar och kreativa samarbeten med forskare, skolor och kommuner. Tillsammans med Janna Holmstedt har hon initierat konst- och forskningskollektivet (p)Art of the Biomass och Humus economicus. Genom tvärvetenskapliga projekt, deltagande processer och konstnärliga interventioner inspirerar de tankar och handling och skapar nya former av samarbete, där relationer mellan flera arter såväl som miljövård kan framodlas. Hon är också involverad i det nordiska konstprojektet Skifte som fokuserar på markreformer, markanvändning och regenerativt jordbruk.
www.malinlobell.com
Karin Saler
Arkitekt, odlare och innovatör
Karin Saler är arkitekten som för tio år sen började odla grönsaker småskaligt, lokalt och tillsammans med andra för att ändra världens gång och skapa en ny hållbar mänsklig existens.
Hon visar hur vi med enkla medel kan använda det vi redan har runt omkring oss på nya sätt för att skapa genomgripande förändring på alla plan. I samarbete med jorden kan vi skapa näringsrik föda, naturliga sätt att fånga in kol från atmosfären, psykiskt välmående, levande lokalsamhällen, lustfylld fysisk aktivitet för alla, vackra mötesplatser där alla är välkomna precis som man är och en djupare förståelse av vad det är att vara människa här på jorden i denna omvälvande tid.
Karin Saler har startat pedagogiska gemensamhetsodlingar i offentliga parker, på lantegendomar och tillsammans med fastighetsutvecklare i nybyggnadsprojekt. Hon visar hur vi i praktiken når målen för Agenda 2030 när vi arbetar i samspel med naturen istället för att försöka bemästra och exploatera den.
http://karinsaler.se
Sara Söderberg
Konstnär och keramiker
Sara Söderbergs arbete är processdrivet och främst skulpturalt, men ibland också funktionellt. Geologiska, kulturella och emotionella rörelser utforskas genom begreppen ursprung/transformation, regeneration/förfall, värde/avfall, naturligt/syntetiskt och minne/skuldsättning. Hon undersöker inneboende spår i återfunna föremål, metamorfa material och specifika utrymmen för att översätta och visualisera präglade berättelser och mänsklig geologi.
Hon utgör ena halvan av duon Markakt, en samarbetsplattform för konstnärlig forskning mellan henne själv och medkonstnären Jenny Käll.
Sara Söderberg (f.1988 Stockholm, Sverige) är en konstnär som bor och arbetar i Stockholm. Hon tog masterexamen från Konstfack - Konst, Hantverk & Design år 2017.
https://www.sarasoderberg.com/