MOSSUTSTÄLLNINGAR


OM OSS
SENASTE
NYHETSBREV


E-POST
FACEBOOK
INSTAGRAM
YOUTUBE


KONST
2023︎︎︎
Elementa på turné
Elementa
2019—22︎︎︎
Fullmånscabaret 
Konstnärliga avsmyckninga av Norra Djurgårdsstaden
︎Akt V: Eter
︎Akt IV: Luft
︎Akt III: Vatten
︎Akt II: Eld
︎Stockholmstidningen
︎Akt I: Jord
2014—18︎︎︎
Studio Mossutställningar
2017︎︎︎
Mother's Tongue
Mossans Marknad
2014︎︎︎
Inauguration / Closing
2013︎︎︎
Barnboken Tråkig Ö
Restaurang Allemansrätten
2011—13︎︎︎
Samhällsverkstan
2012︎︎︎
Going Public - Telling It As It Is
2011—12︎︎︎
Som Man Breddar Får Man Ligga
2010—12︎︎︎
ENPAP Initiative
2011︎︎︎
Momus
Stockholm Future Imperfect
Cooking Catastrophes
2010︎︎︎
Matti Kallioinen
2009︎︎︎
Our Radical Parents
Gelitin On Boring Island
The Dinner Club
2008︎︎︎
Kultivator
2007︎︎︎
Leif Erich Christensen
2006—07︎︎︎
Mobil Möbel
2006︎︎︎
Sophie Calle besöker Bill, Ulla, Knut
Dot Dot Dot Dot


Mossutställningar
c/o Grafikskolan
Stensätravägen 9
127 39 Skärholmen
+46(0)704 832 453


SENASTE ︎︎︎


Mossutställningar blir med konstcentrum på landet!
Under sommaren etableras en ny plats för Mossutställningar som vill utforska fossilfria samtider på en väglös bondgård utan el och rinnande vatten. I augusti hålls vår första utställning. Mjuka Berg Hårda Jordar, läs nedan.



Mjuka Berg Hårda Jordar
En jord, en dal format av ett vatten, fyra konstnärer.
Una Hallgrímsdóttir, Malin Lobell, Karin Saler, Sara Söderberg

Mossdalen – premiärutställning i Mossutställningars nya konstcentrum!
17 – 18 Augusti 2024 kl. 12.00 – 18.00
Tomasbo 17 – 18, Skinnskattebergs kommun

Ta dig hit: Buss 550A till Tomasbo eller med bil hit. OBS! man kan inte åka bil hela vägen ävan fast det ser ut som det på kartan.

Jord har varit berg och ska åter bli berg. Våra geologiska kretslopp är sällan något vi får syn på i våra korta liv.

På en gömd kulturhistorisk gård i en väglös dal samlas fyra konstnärer som förhåller sig till jord som material och livsform genom vilket de kommer i kontakt med andra tidsrymder än våra egna. Konstnärerna skapar på plats i Skomakardalen cykliska system i samspel med jorden där de beaktar hur vi kultiverar jordarna … och i förlängningen bergen vi lämnar efter oss.

Malin Lobell studerar de uråldriga organismernas hälsa i dalen. Vi får möta några av de underjordiska. Vi skalar ner för att försöka förstå och hitta sammanhang i omställningstider. Vilka bor i jordarna under våra fötter? I mossmarker, skogsjordar, odlingsjordar- hur överlever de? Vad har de för strategier, överlevarna från epoker i planeten Jordens historia. Kan vi lära något från dem?

Karin Saler modellerar lerhus med befintliga material för att husera människor och växter.

Una granskar Skomakardalens lerjords förmåga att bevara och förvara mat och liv i samband med platsens miljö.

Sara Söderberg tänker på fåglar, Bergsstaten, insekter, blommor, kretslopp och topografi. Skulle vi göra som vi gjorde om vi fick göra om allt?

Vi gräver i fossilåkerns olika lager och letar inspiration för en ny epok där vi kanske hittar former för ett fossilfritt leverne. Tillsammans svarar konstnärerna på vad ett kollektivt ”jordbruk” i dess breda bemärkelse kan vara. Utställningsprogrammet presenteras för allmänheten i Skomakardalen den 17-18 augusti.

Mjuka Berg Hårda Jordar är en fortsättning av ett flerårigt program om hållbar utveckling som Mossutställningar tillägnat elementen ur vilka vi är komna: jord, luft, vatten, eld och eter. Med denna platsspecifika utställning bjuder vi in både konstnärer vi arbetat med under dessa år (2018 – 2023) och nya för att fördjupa samarbeten och utveckla en gemensam plats som forum för att utforska former för konst i en fossilfri epok.

Detaljerat program lanseras den 5 augusti

Mjuka Berg Hårda Jordar görs med stöd av Region Västmanland

MEDVERKANDE KONSTNÄRER, ODLARE, DESIGNERS, KOCKAR OCH ARKITEKTER:

Una Hallgrímsdóttir
Designer och kock

Una granskar Skomakardalens lerjords förmåga att bevara och förvara mat och liv i samband med platsens miljö…

Una Hallgrímsdóttir är kock och designer. Hon arbetar med matlagning som designpraktik och utforskar mat och ätande med ett kreativt och kritiskt förhållningssätt.

Una har en kandidatexamen från Linnéuniversitetets Design+Change-program. Under sina studier i Växjö var hon med och grundade The Feminist Farmers, ett kollektivt projekt som utforskar motståndskraftiga och regenerativa jordbruksmetoder i det lokala matsystemet.

Hon jobbar främst med konceptuella måltider och workshops som skapar utrymme för att ifrågasätta och omforma ohållbara beteenden kring mat. Nu driver Una kreativa matstudion Cornershop i Hammarbyhöjden i Stockholm.
https://unahallgrimsdottir.com/


Malin Lobell
Konstnär och odlare

Malin Lobell kombinerar sina färdigheter som konstnär och trädgårdsmästare och har arbetat med växt-människorelationer i över femton år. Hon har startat och underlättat gemenskapsodlingar och kreativa samarbeten med forskare, skolor och kommuner. Tillsammans med Janna Holmstedt har hon initierat konst- och forskningskollektivet (p)Art of the Biomass och Humus economicus. Genom tvärvetenskapliga projekt, deltagande processer och konstnärliga interventioner inspirerar de tankar och handling och skapar nya former av samarbete, där relationer mellan flera arter såväl som miljövård kan framodlas. Hon är också involverad i det nordiska konstprojektet Skifte som fokuserar på markreformer, markanvändning och regenerativt jordbruk.
www.malinlobell.com


Karin Saler
Arkitekt, odlare och innovatör

Karin Saler är arkitekten som för tio år sen började odla grönsaker småskaligt, lokalt och tillsammans med andra för att ändra världens gång och skapa en ny hållbar mänsklig existens.

Hon visar hur vi med enkla medel kan använda det vi redan har runt omkring oss på nya sätt för att skapa genomgripande förändring på alla plan. I samarbete med jorden kan vi skapa näringsrik föda, naturliga sätt att fånga in kol från atmosfären, psykiskt välmående, levande lokalsamhällen, lustfylld fysisk aktivitet för alla, vackra mötesplatser där alla är välkomna precis som man är och en djupare förståelse av vad det är att vara människa här på jorden i denna omvälvande tid.

Karin Saler har startat pedagogiska gemensamhetsodlingar i offentliga parker, på lantegendomar och tillsammans med fastighetsutvecklare i nybyggnadsprojekt. Hon visar hur vi i praktiken når målen för Agenda 2030 när vi arbetar i samspel med naturen istället för att försöka bemästra och exploatera den.
http://karinsaler.se

Sara Söderberg
Konstnär och keramiker


Sara Söderbergs arbete är processdrivet och främst skulpturalt, men ibland också funktionellt. Geologiska, kulturella och emotionella rörelser utforskas genom begreppen ursprung/transformation, regeneration/förfall, värde/avfall, naturligt/syntetiskt och minne/skuldsättning. Hon undersöker inneboende spår i återfunna föremål, metamorfa material och specifika utrymmen för att översätta och visualisera präglade berättelser och mänsklig geologi.

Hon utgör ena halvan av duon Markakt, en samarbetsplattform för konstnärlig forskning mellan henne själv och medkonstnären Jenny Käll.

Sara Söderberg (f.1988 Stockholm, Sverige) är en konstnär som bor och arbetar i Stockholm. Hon tog masterexamen från Konstfack - Konst, Hantverk & Design år 2017.
https://www.sarasoderberg.com/


Foto: Mattias Lindbäck

Lap See Lam Altersea Opera på Venedigbiennalen.
Mossutställningar beställde ett nytt verk av Lam 2016 som blev Mother’s Tongue - en tidsresa till tre generationer Kinarestaurangägare mellan 2018 - 2058.  I år representerar Lam Norden på Venedigbiennalen med ett allkonstverk som tar oss med på en Kantonesisk opera på en drakbåt som övergavs på Gröna Lund. I Altersea Opera har drakbåten nu fått ett nytt liv som scenen för en mytisk berättelse om vattenvarelser som söker efter forna platser för operan, som förändras över tid och genom språkliga rum. Altersea opera är skapad i samarbete med kompositören Tze Yeung Ho, och textilkonstnären Kholod Hawash och produceras av Moderna Museet och visas fram till den 24 november 2024.  
Moderna museet
Lap See Lam


33 medborgarförslag för elementen ute på remiss
I Elementa presenteras 33 medborgarförslag för Skärholmen skrivna utifrån elementen vi är beroende av. De är inskickade till Skärholmens stadsdelsförvaltning som behandlar dem. Förslagen kan ni läsa här



Boken om Moss / Boken om oss - släpps 2024!

English description below.
Mossutställningars historia samlas i en bok som ges ut av Arvinius + Orfeus.  Boken läses från två håll där Boken om Moss täcker åren 2006-2018 och Boken om oss består av Konstnärliga avsmycknignars program tillägnat hållbar stadsutveckling i Stockholm  mellan 2019-2023. Boken  samlar  handskrivnatexter av konstnärer som gjort konstverk med Mossutställningar under åren eller huserat i våra ateljéhus.  En handgjort bok görs i tre original som tar oss på en materialhistorisk resa genom bokens historia och innefattar allt från handgjort papper och bläck till konventionellt digitalt tryck. Sigrid Holmwood gör ett verk som tråcklas genom böckerna med nedslag i bokhistorien men även andra tiders och kulturers sätt att förmedla berättelser till kommande generationer. Boken formges av Research and Development och avses tryckas upp i en upplaga som lanseras hösten 2024. 



BOKEN OM MOSS
Book of Moss. Art in Public Life: Mossutställningar 2006–2018

Mossutställningar is a name that holds two worlds in one. Moss is an ancient rootless plant that covers surfaces with its soft miniature landscapes. Utställningar translates as exhibitions, a medium to show objects or subjects of human wonder.

Mossutställningar sprung from the minds of two artists in 2004, as a way to make physical and mental space for art in our stunning but over exploited hometown called Stockholm. Mossutställningar wants to transgress borders between life and art, as a way to play with the limitations of the everyday. The artworks made together with artists between 2006 and 2018 can be found everywhere and nowhere: on a barren island, in your phone, through a meal. This book is about that adventure and the world that made it possible.

BOKEN OM OSS
Book of Us. Art in Public Life: Mossutställningar 2019–2023

The Book of Us dwells on humankind’s existential crises from the vantage point of our relationship to the classical elements that life depends upon. It traces an earnest attempt to find answers in the quest to reshape societies in tune with the planet.

Every year, thousands of delegates pilgrimage to Stockholm in search of the recipe for sustainable settlements. The city runs a number of city developments profiled as such – among them the third largest in the world. From a desire to understand the contemporary use of the term ‘sustainable’ – and what is attained under such pretext – an art programme titled Konstnärliga avsmyckningar [Artistic Undressings] evolved.

The undressings consist of digging into the plans, policies and practices of building Norra Djurgårdsstaden and Fokus Skärholmen to retrieve material that the artists use in commissioned public artworks. Around each undressing a programme of public discussions were held revolving around the underlying question: what is a sustainable life and how do we collectively achieve it?

Essays by: Sigrid Holmwood, Jonatan Habib Engqvist, Oscar Svanelid, Josefin Wangel, Anna-Maria Hällgren and Helen Runting.
Photo editor: Martina Hoogland Ivanow composed the images in the book.
Editors: Stella d’Ailly, Jonatan Habib Engqvist, Holly Keasey, Camilla Larsson, Malin Zimm.
Proofreading: Liam Sprod
Publisher: Arvinius + Orfeus