MOSSUTSTÄLLNINGAR


OM OSS
SENASTE
NYHETSBREV


E-POST
FACEBOOK
INSTAGRAM
YOUTUBE


KONST
2023︎︎︎
Elementa på turné
Elementa
2019—22︎︎︎
Fullmånscabaret 
Konstnärliga avsmyckninga av Norra Djurgårdsstaden
︎Akt V: Eter
︎Akt IV: Luft
︎Akt III: Vatten
︎Akt II: Eld
︎Stockholmstidningen
︎Akt I: Jord
2014—18︎︎︎
Studio Mossutställningar
2017︎︎︎
Mother's Tongue
Mossans Marknad
2014︎︎︎
Inauguration / Closing
2013︎︎︎
Barnboken Tråkig Ö
Restaurang Allemansrätten
2011—13︎︎︎
Samhällsverkstan
2012︎︎︎
Going Public - Telling It As It Is
2011—12︎︎︎
Som Man Breddar Får Man Ligga
2010—12︎︎︎
ENPAP Initiative
2011︎︎︎
Momus
Stockholm Future Imperfect
Cooking Catastrophes
2010︎︎︎
Matti Kallioinen
2009︎︎︎
Our Radical Parents
Gelitin On Boring Island
The Dinner Club
2008︎︎︎
Kultivator
2007︎︎︎
Leif Erich Christensen
2006—07︎︎︎
Mobil Möbel
2006︎︎︎
Sophie Calle besöker Bill, Ulla, Knut
Dot Dot Dot Dot


Mossutställningar
c/o Grafikskolan
Stensätravägen 9
127 39 Skärholmen
+46(0)704 832 453


OM OSSgeletin, Life Comes from Bordom (2009)

Mossutställningar gör konstverk som vävs in i livet. I mötet med konst får vi syn på oss själva, vad som berör oss och hur vi förhåller oss till vår omvärld. Liksom mossa växer överallt där den får bre ut sig, hör konsten hemma i vår vardag då den firar vad som gör oss till människa.

Mossutställningar är en ideell förening som grundades 2004 för att tillsammans med konstnärer göra konst i livet istället för i galleriet: i skogen, infrastrukturen, måltiden, samhällskroppen eller stadens vakanta rum.

Mossutställningar refererar till mossans förmåga att växa i både urbana och pastorala landskap, i skrymslen och över vidder.

Mossutställningars ambition är att alla människor ska ha tillgång till konst oavsett bakgrund.

Kontaktuppgifter
info@mossutstallningar.com
M. +46-704832453

Medlemskap

Medlemskap kostar 150 kronor per kalenderår. Betala in till PG 305931-8 och skriv ditt namn i meddelanderutan.

Styrelse 2023-24

 • Camilla Larsson

  doktorand på Södertorns högskola
 • Ulrika Flink

  konstnärlig ledare Konsthall C
 • Sofia Curman

  chefredaktör Konstnären
 • Anna Efraimsson

  teaterchef MDT
 • Joanna Sandell

  chef Södertälje konsthall

Praktik

Är du intresserad av att praktisera med Mossutställningar? Skicka ett brev som motiverar varför du vill praktisera hos Mossutställningar, vad du har för kvalifikationer och vad du skulle vilja lära dig.

Historik

Hösten 2004 grundar Tova Rudin-Lundell och Stella d'Ailly föreningen Mossutställningar. Inspirerade av överflödet av lokaler i Berlin och storslagna verk som produceras av Art angel i London är syftet att skapa ambitiösa verk i Stockholm som tillgängliggör konst för många olika slags publiker. Mossutställningars ändelse refererar till den svenska myndigheten Riksutställningar som sedan 1968 turnerat utställningar till hela landet i en ansats att tillgängliggöra kultur som en av byggstenarna i svensk välfärd. Genom att byta prefix ”Riks” till växtrikets moss som i mossa vill man säga attkonsten är fri från nationalstatens snäva konventioner och aspirerar till att låta konsten sväva ut i sina egna former. Grundarna arbetar under 2005 med att upplysa fastighetsägare om sina tjänster och söka anslag för självinitierade projekt.

25 mars 2006 invigs Mossutställningar med hyllningen till Yayoi Kusama i en grupputställning vid namn Dot Dot Dot Dot. Denna dygnslånga happening på Birger Jarlsgatan 18 går av stapeln genom en prickparad av ungdomar från Lava på Kulturhuset på Sergels torg. Väl på Birger Jarlsgatan är samtliga affärers fönster dekorerade med prickar. På 1000 kvm deltar trettio konstnärer, författare, formgivare osv med nya prickiga texter, objekt, filmer, föreställningar och konserter.Utställningen avslutas med en prickmaskerad.

Föreningen bedriver sedan 2006 studioverksamhet i Stockholm. Mellan 2006-2013 huserar Nya kontoret på 1500 kvm på Birger Jarlsgatan 18 vån 4 och 5. I februari 2014 startas Studio Mossutställningar i Sveriges Televisions fd "Fiktionshus". Lokalen är 4000 kvm på våning 3 och 4 på Hangövägen 18 i Värtahamnen. 1/3 av lokalerna är gemensamma och vi driver ett samarbetsprogram med ateljésamtal, workshops och samproduktioner.

2006 beställer Micasa Fastigheter AB en konstproduktion för sina äldreboenden. Det blir en samskapande utställning med den franska konstnären Sophie Calle och äldre från Servicehuset Väduren i samarbete med konstelever från St. Eriks Gymnasiums. Utställningen turneras 2007 till fyra äldreboenden i Stockholm. Den mobila arkitekturen tas fram av Christian Halleröd och Johannes Svartholm.

2008 håller vi två utställningar på Nya kontoret: en med Leif Erich Christensen och en med Kultivator. Samma år beställer Mossutställningar den första konstrestaurangen - en serie verk med måltiden som central punkt för utforskning. Först ut är Poste restantes The Dinner Club i Polska institutets anrika art nouveau hus på Villagatan. Verket turnerar sen internationellt. Så gör även Cooking catastrophes av Eva Meyer-Keller och Sibylle Müller som har sin urpremiär 2011 på Nybohovs restaurang i Liljeholmen, ett samarbete med Frantzén/Lindbergs kock Jim Löfdahl och filmaren Marika Heidebäck. Sagovolvos kulinariska promenadföreställning Restaurang Allemansrätten handlar om ägande och delande av visas 2013 på prinsessan Victoria och Prins Daniels stig på Kungliga Djurgården i samarbete med Parkteatern.

I juli 2009 strandar konstgruppen gelitin på kobben Rödko i Stockholms skärgård. Boring Island kallas verket som pågår under en månad. 2014 ges barnboken vid namn Tråkig Ö ut av Walter Königs Verlag: den finns på tyska, svenska och engelska. Boken går att beställa här.

På Istanbulbiennalen i september 2009 initierar Mossutställningar nätverket ENPAP, 2010 startas även en nordisk del som kallas NNPAP. Nätverken slås ihop och expanderas går därefter under namnet Expanded Network of Public Art Producers. Utställningen Going Public - Telling it As It Is samproducerades av ENPAP och tog plats i Bilbao 2012. 2015 gavs boken Out of Time Out of Place: Public Art (Now) som slutproduktion av ENPAP samarbetet. Den går att köpa via Statens Konstråd och Situations.

2011 ger artisten Momus falska guidade visningar av Moderna Museets Magritte/Foucault och Östasiatiska museets permanenta utställning tillägnad grundaren Bernhard Karlgren.

2012 ger trion Fredrik Apollo Asplund, Michele Masucci och Elis Larsson tre Samhällsverkstäder, den sista är i form av en charterresa till år 2090 från Cityterminalen i Stockholm.

2014 avslutas det internationella symposiet Creative Time Summit: Stockholm på Studio Mossutställningar som också invigs, tillställningen kallas Closing/Inauguration och visar verk av husets alla konstnärer, formgivare osv. De första tre timmarna bjuds publiken på föreställningen Barnens migrationsverk som tar hela huset i anspråk. Tjugoåtta barn från Skapa min Värld i Skärholmen tar emot över femhundra gäster, totalt kommer 1100 personer till evenemanget.

2014 – 2018 arbetar vi främst med Studio Mossutställningar och bygger upp dess fysiska infrastruktur såväl som ett samarbetsprogram hyresgäster emellan. Huset säljs två gånger under de första tre åren som vi hyr lokalerna av SVT och Mossutställningar har inte den typ av medel som krävs för att fortsätta hyra när Kungsledens avtal erbjuds. Huset ligger i Värtahamnen som ingår i en av världens största hållbara stadsdelsutvecklingar som kallas Norra Djurgårdsstaden.

2017 firar vi (lite sent) Mossutställningars tioårsjubileum med Mossans marknad, intermezzo och gala. Senare samma år firar vi även med Rado Ištoks grupputställning I’m fine, I’m on my way home now i Allkonstrummet. Detta är också året då vi lanserar vi en ny serie konstverk som går under namnet Stockholm under ytan. Lap-see Lam bjuds in att göra ett verk och det filmiska promenad-appen Mother’s Tongue med Wingyee Wu tar konstvärlden med storm.

2019-2021 genomförs Mossutställningars hittills största konstprogram Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden, ett omfattande program med stadens hållbara stadsutveckling som fond och material för frågor om människans existentiella villkor.

Under 2021 inväntar vi Corona-pandemins slut och producerar de avslutande delarna av Konstnärliga avsmyckningar som fick vänta: Seaport visions av Harun Morrison och Holly Keasey’s Three sisters. Sedan 2022 arbetar vi med boken om Mossutställningar Boken om Moss / Boken om oss som ges ut av Arvinius + Orfeus förlag.  2023 lanserade vi Konstnärliga avsmyckningar  av Fokus Skärholmen med tidskriften Elementa som åkte på turné under sensommaren med lokala konstnärer. 2024 kommer 33 medborgarförslag att processas av Skärholmens stadsdelsnämnd.

Mossutställningar ingår idag i nätverket Den Kollektiva Hjärnan samt är medlemmar av Konstfrämjandet.